VOORSTEL OM STANDBEELDEN TE LATEN PRATEN WORDT GOED ONTHAALD DOOR DE SECTOR

16 March 2016

Te vaak nog worden onze monumenten en standbeelden gevandaliseerd, én dat terwijl zij mee het visitekaartje van de stad uitmaken. Misschien dat het helpt om in gesprek te gaan met onze standbeelden, in wie overigens ons verleden is vereeuwigd, en wie weet hebben zij voor ons een boodschap voor de toekomst.

Dit is een mooie manier om de beelden dichter bij de Antwerpenaren en de toeristen te brengen. Weinig mensen gaan met een boek door de stad lopen en als stad moet je nu eenmaal inspelen op de hedendaagse mogelijkheden en ontwikkelingen.

Schepen van Cultuur Caroline Bastiaens schiet het idee van Antwerpse Sprekende Standbeelden niet af, maar richt zich nu vooral op een museum-app. Deze Antwerp Museum App zal de komende jaren inhoudelijk verder worden uitgebouwd, en nog dit voorjaar worden gelanceerd door de stedelijke musea. De komende jaren kan en zal de wandeling zowel naar inhoud en aantal kunstwerken als naar vormgeving en modaliteiten verder uitgewerkt worden. Het aangehaalde voorbeeld van Londen, Manchester en Chicago kan daarbij zeker dienen als bron van inspiratie. De combinatie met een sensibiliseringscampagne is een interessante suggestie, aldus schepen Heylen.

Verderop in deze blog leest u het engagement zoals ik dit verlangde van schepen Heylen te krijgen. Gevolgd door het integrale antwoord, verstrekt op gemeenteraadscommissie van 15 maart 2016.
Voor een impressie van wat onze monumenten van standbeelden ons zouden vertellen, mocht hen de stem daartoe gegeven worden, verwijs ik dankbaar naar de bijdrage van Patrick Van de Perre in GVA 15-3-2016 (gevoegd in bijlage bij deze blog).

U mag er op rekenen dat ik zal blijven streven naar meer aandacht voor onze standbeelden. En dat moeten we doen door hen een stem te geven. Het draagvlak daarvoor is groot, zo mocht ik zeer recent met plezier ervaren!

Informatieve vraag van raadslid Dirk Rochtus

Bij inleiding van het boek 55 Heroes, geschreven door Freddy Michiels (uitgegeven in 2014) stelt u dat deze monumenten een bedreigde soort zijn. U pleitte ervoor om deze monumenten van
standbeelden ‘fysiek maar ook mentaal, levend en dynamisch in ons midden te koesteren’.
Graag neem ik hier met u de draad weer op want de oplossing ligt voor de hand.

In Londen, Manchester en Chicago gaat dit als volgt:

Pass a Talking Statue, swipe your phone on a nearby tag and hey presto: your phone rings.
And it is Queen Victoria on the line... or Peter Pan... or Sherlock Holmes... Using drama, humour and location technology, Talking Statues breathes new life into the statues that surround us all.
(See more at: http://www.talkingstatuesmanchester.co.uk)

Ter zake streef ik een soortgelijk concreet engagement na van u. Breng dit erfgoed weer tot leven!

Het is van het type zinvol investeren met beperkte middelen, zodat ik alvast van oordeel ben dat u dit erfgoed nog deze legislatuur weer tot leven kan wekken. Meer dan vandaag zullen deze monumenten het visitekaartje van de stad zijn, en zijn tal van synergiën op het gebied van cultuur, toerisme, educatie etcetera denkbaar.

En waarom de lancering niet gepaard laten gaan met een sensibiliseringscampagne ter ontrading van het vandaliseren van onze standbeelden?Antwoord van schepen van Cultuur Philip Heylen

De ontsluiting en contextualisering van de monumenten en kunstwerken in de openbare ruimte is iets waar de stad zeker op wil inzetten. Digitale media bieden hiervoor inderdaad boeiende mogelijkheden. De stedelijke musea lanceren nog dit voorjaar een app die de gebruiker aan de hand van uitgestippelde trajecten door de musea en langs het erfgoed van Antwerpen leidt met behulp van tekst, foto’s, videobeelden, audiofragmenten en games. Deze ‘Antwerp Museum App’ zal de komende jaren inhoudelijk verder worden uitgebouwd. In eerste instantie zal de app reeds een multimedia-wandeling bevatten langs de 15 meest relevante kunstwerken in de openbare ruimte tussen het Centraal Station en De Schelde (de route die het vaakst bewandeld wordt door toeristen). De komende jaren kan en zal de wandeling zowel naar inhoud en aantal kunstwerken als naar vormgeving en modaliteiten verder uitgewerkt worden. Het aangehaalde voorbeeld van Londen, Manchester en Chicago kan daarbij zeker dienen als bron van inspiratie. De combinatie met een sensibiliseringscampagne is een interessante suggestie.Bijlage: klik om 20160316_Gazet-van-Antwerpen-Metropool-Stad_p-16-17.pdf te downloaden.OverzichtVOORSTEL OM STANDBEELDEN TE LATEN PRATEN WORDT GOED ONTHAALD DOOR DE SECTOR - 16 March 2016

Antwerpenaar leeft van het water en moet er meer mee doen! - 8 December 2015

GEVAL SALAH ABDELSLAM VEREIST SPIJTOPTANTENREGELING OP MAAT - 4 December 2015

FACT CHECK - 27 April 2014

Succesvol failliet - 2 March 2014

Toekomstige bestemming(en) en gebruik gebouw Nationale Bank in A nog onzeker - 23 February 2014

Zaaitijd (Paul van Ostaijen) - 7 January 2014

Vorderingsrecht schuldeisers - 3 December 2013

De verjaringsstuitende ingebrekestelling door een advocaat is een feit - 21 June 2013

OPPOSITIE IN DE GORDIJNEN - 24 March 2013

Jedes messen der Menschen ist komparativ - 10 March 2013

PRESENTATIE GEBRUKSAANWIJZING DER LYRIEK, GEANNOTEERDE EDITIE - 8 October 2012

KIEST U MEE VOOR VERANDERING? - 6 October 2012